اسفناج گیاه بومی ایران است و از اوایل قرن نخست میلادی کم کم به نقاط دیگر دنیا راه یافت.به طوری که در تاریخ آمده اسفناج در قرن هفتم در چین و در قرن دوازدهم در اسپانیا زیر کشت بوده است.کشت اسفناج در سال 1806 در آمریکا شروع شد.اشفناج گیاهی است یک ساله دارای ساقه ای راست به ارتفاع نیم متر که برگ های آن پهن و نرم مثلثی شکل به رنگ سبز است.2 نوع اسفناج وجود دارد که به نام پاییزه وبهاره نامیده می شود.اسفناج بهاره در فصل بهار کاشته می شود و به اسفناج انگلیسی معروف است !نوع پاییزه آن که به خاک بسیار غنی احتیاج دارد در پاییز کاشته می شود.گل های اسفناج سبز کمرنگ هستند.اسفناج چون دارای مواد غذایی فراوانی است کشت آن در همه نقاط دنیا معمول است و از آنجا که خاصیت ضد سرطانی بالایی دارد به سلطان گیا هان معروف است
ترکیبات شیمیایی : اسفناج از نظر داشتن ویتامین" ب سه" بسیار غنی است.بنابراین داروی مهمی برای بر طرف کردن بیماری "پلاگر" است.(پلاگر یک نوع بیماری است که به علت کمبود ویتامین ب سه در بدن تولید می شود.و نشانه های ضعف بدن- تشنج -اختلال در دستگاه هاضمه و بوجود آمدن لکه های قرمز روی بدن است.) همچنین در اسفناج مقدار زیادی آهن -ید- لسیتین-کلروفیل-کاروتن-اسید اگزالیک و اسید ارسنیک وجود دارد.
خواص دارویی :برگ اسفناج از نظر طب قدیم ایران کمی سرد و تر است و بر خی عقیده دارند که متعادل است یعنی نه سرد است و نه گرم.برگ اسفناج منبع غنی ویتامین "سی" ب سه" "آ" و آهن و پتاسیم است.بدن را قلیایی می کند .خنک کننده و پایین آورنده تب است.ورم روده کوچک را رفع کرده و برای ورم ریه مفید است.ملین است و یبوست را بر طرف می کند.برای لاغر شدن و کاهش وزن مفید است.اسفناج به دلیل داشتن ماده ای به نام "اسپیناسین" هضم غذا را تسریع می کند.این ماده مو جب تحریک معده و ازدیاد ترشحات آن می شود.خوردن اسفناج در رفع تشنگی از بین بردن ورم و درد گلو مفید است.برای رفع سر فه های خشک برگ اسفناج را با جو پوست کنده و روغن بادام پخته و می خورند.آش اسفناج با گشنیز برای سر درد های ناشی از سوء هاضمه و اختلال دستگاه گوارشی مفید است.اگر آش اسفناج را با آب لیمو -سماق یا آب غوره بخورید سر درد های ناشی از اختلال کیسه صفرا را بر طرف می کند. خوردن اسفناج از سرطان بویژه در سیگاری ها جلوگیری می کند.تحقیقات دانشمندان نشان داده اسفناج در پیشگیری سرطان روده بزرگ -معده پروستات -حنجره و رحم نیز موءثر است.اسفناج کلسترول خون را پایین آورده و بهترین دارو برای مبتلایان به کم خونی است اسفناج مانند جارو روده بزرگ را تمییز کرده -ترشحات لوزالمعده را افزایش می دهد و سبزی مفیدی برای تقویت اعصاب است.اسفناج پخته برای رفع بیماری آسم و گرفتگی صدا بسیار موءثر است.رماتیسم و نقرس را درمان می کند.برای زیاد کردن شیر در مادران شیر ده موءثر است.تخم اسفناج ملین و خنک کننده بوده و برای بر طرف کردن ورم کبد و یرقان مفید است.این گیاه تعداد گلبول های قرمز خون را افزایش می دهد و از آنجا که دارای کلرفیل است عضلات روده را تحریک کرده و تخلیه مدفوع را آسان می کند.افرادی که مبتلا به بیماری بند آمدن ادرار هستند می توانند با مخلوط نصف فنجان آب اسفناج و همان مقدار روغن بادام یا روغن زیتون این ناراحتی را درمان کنند.اسفناج را در سالاد خود بریزید و میل کنید.
مضرات : اسفناج به علت داشتن اگزالات برای بیماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگ های کلیه و مثانه مناسب نیست و کسانی که سرد مزاج هستند باید اسفناج را با ادویه گرم نظیر زنجبیل و هل میل کنند
No comments:
Post a Comment